16 Octombrie – Ziua mondială a alimentației sănătoase

Alimentatie Sanatoasa Centrul Medical Belmed Cahul Endorinolog Pediatrie Ultrasonografie Proctologie Ginecologie Obstetrica Consultatie

Știi că din ce în ce mai mulți oameni suferă datorită excesului de greutate în comparație cu numărul celor care suferă de foame? În contextul în care cifrele despre obezitatea mondială sunt din ce în ce mai mari, în acest an, pe 16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației Sănătoase (World Food Day) reprezintă o oportunitate pentru a întreprinde acțiuni care să facă alimentația sănătoasă disponibilă pentru toată lumea.

În același timp, se face un apel la atenție – începe să te gândești la ceea ce mănânci. State, factori de decizie, companii private, societatea civilă și TU – pot să acționeze pentru a atinge două obiective importante pentru sănătate: alimentație sănătoasă și #ZeroHunger (zero înfometare), concept care se referă nu doar la eliminarea înfometării, ci la hrănirea oamenilor în paralel cu hrănirea întregii planete, nu doar suficient cantitativ, cât și divers și sănătos.

Acțiunile noastre sunt viitorul nostru

O alimentație sănătoasă pentru o lume fără înfometare. În ultimele decenii, alimentația și obiceiurile noastre alimentare s-au schimbat dramatic ca urmare a globalizării, a urbanizării și a creșterii veniturilor. Am trecut de la feluri de mâncare sezoniere, în special bazate pe legume și bogate în fibre, la o alimentație cu un conținut ridicat de carbohidrați rafinați, zahăr, grăsimi, sare, alimente procesate, carne și alte produse de origine animală. Petrecem mai puțin timp pentru pregătirea meselor acasă, iar consumatorii, în special din zonele urbane, se bazează din ce în ce mai mult pe supermarketuri, restaurante fast-food sau cu livrare la domiciliu. Iar obiceiurile alimentare se transmit de la o generație la alta. Un aspect interesant este că, dintre cele 6000 de specii de plante cultivate pentru hrană de-a lungul istoriei umanității, în prezent, doar 8 dintre ele asigură peste 50% dintre caloriile noastre zilnice.

Efectele alimentației moderne

Asocierea alimentație sănătoasă și stil de viata sedentar a dus la creșterea cifrelor privind obezitatea, iar acest lucru se intâmplă nu doar în țările dezvoltate, ci și în țările cu venituri scăzute, unde înfometarea și obezitatea adeseori coexistă. În prezent, la nivel mondial, 670 de milioane de adulți și 120 de milioane de fete și băieți (5-19 ani) sunt obezi, iar peste 40 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali, în timp ce peste 800 de milioane de persoane de pe glob suferă de înfometare. Alimentația nesănătoasă este factorul principal de risc de deces din boli netransmisibile între care afecțiunile cardiovasculare, diabetul și anumite cancere.

Ce inseamnă o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă este aceea care întrunește nevoile nutriționale ale indivizilor, furnizând alimente suficiente, sigure, nutritive și diverse pentru a putea avea o viață activă și a reduce riscul de imbolnăvire. Alimentația sănătoasă include, între altele, fructele, legumele, leguminoasele (fasolea, lintea, mazarea), nucile, semințele și cerealele integrale, precum și alimentele cu conținut scăzut de grăsimi (în special, grăsimi saturate), de zahăr și de sare.

Cu ocazia acestei zile Centrul Medical „Belmed” anunță Săptămâna alimentației sănătoase (10 octombrie – 16 octombrie), în care oricare pacient va beneficia de consultația GRATUITĂ* a medicului generalist plus reducere de 25% la toate serviciile centrului.

Vă așteptăm la:
☎️ 0 299 8 1111
📍 pr. Republicii 15/C, Cahul

www.belmed.md/#programare

  • Programarea este necesară

Distribuie

Ultimele postări

Chișinău

Medici
Solicită o programare

Cahul

Medici
Solicită o programare

Taraclia

Medici
Solicită o programare

Cimișlia

Medici
Solicită o programare